Rondom Advent en Kerst

Chapelle CCD 7001
Opname: Jakob Gillissen
Montage: D.E. Versluis Klassieke Muziek Producties
Productie: Partners in Music
Prijs: € 9,95

Klik voor tracklist en luistervoorbeelden hier'Zijn omgang met het Naberorgel vind ik voorbeeldig; hij weet de kwaliteiten van het instrument goed te etaleren'
'Zijn ingetogen improvisaties bevielen mij erg goed'

Gerco Schaap in 'De Orgelvriend'

Rondom Advent en Kerst
De muziek voor de CD Rondom Advent en Kerst klinkt vanuit de St-Joriskerk in Amersfoort, waar Bram Brandemann het monumentale orgel van C.F.A. Naber (1845) bespeelt.

De tijd van Advent en Kerst heeft bekende en onbekende componisten ertoe gebracht muziek voor orgel te schrijven. In liturgie en eredienst was immers ruimschoots plaats voor koraalvoorspelen en koraalbewerkingen. Bram Brandemann voert de luisteraar mee op een ontdekkingstocht naar muziek voor het begin van de kerkelijke jaarkring.

Aangestipt
Tot het muzikale erfgoed van de Reformatie behoort Nun komm, der Heiden Heiland (Veni redemptor gentium) van Ambrosius, vertaald door Martin Luther). In Bachs koraalvoorspel Nun komm, der Heiden Heiland (BWV 659) dient de intieme klank van de Vox Humana in de cantus firmus zich op een grootse wijze aan.

Er worden eeuwen overbrugd als de melodie van het Quempas in de koraalprelude van Helmut Walcha ons verrassend in de oren klinkt: het beroemde kerstlied Den die Hirten lobten sehre uit de late Middeleeuwen, dat in de Duitse landen zo geliefd geworden is en ook in het Liedboek voor de Kerken (1973) een plaats gekregen heeft.

De melodie van het beroemde koor uit het oratorium Judas Maccabeus van G.F. Händel draagt tekst van het lied À toi la gloire (U zij de glorie) wat vaak bij huwelijken en begrafenissen van leden van het Nederlandse koningshuis wordt gezongen. In het Duitse Evangelisches Gesangbuch behoort de melodie bij het adventslied Tochter Zion, freue dich.