Speeltafel Flentrop-orgel Wilhelminakerk - Bussum

Wilhelminakerk Bussum

Sinds begin 2013 ben ik vaste bespeler van het Flentrop-orgel in de Wilhelminakerk in Bussum. Dit instrument was in eerste instantie niet bedoeld voor kerkelijk gebruik maar als concertorgel. Echter, in 1948 kwam het in de Vredekerk van Bussum terecht waar het tot in de jaren '90 dienst heeft gedaan. Na sluiting van de kerk  kreeg het orgel een plaats in de grotere Wilhelminakerk. Het werd op de galerij geplaatst, en heeft sindsdien een prominente plaats in de kerkdiensten en daarbuiten.

De klank van het orgel is moeilijk onder woorden te brengen; het instrument heeft een heel helder karakter waar oude muziek prachtig klinkt maar tegelijk is het Bovenwerk voorzien van een Vox CĂ©leste en een zwelwerk waardoor ook andere muziek uitstekend tot haar recht kan komen. Het orgel is alleen al interessant vanwege het feit dat het in een soort overgangstijd is gebouwd. Men bouwde nog volop electro-pneumatische orgels, terwijl dit orgel een mechanische tractuur heeft die gekoppeld is aan een vrijstaande speeltafel. Dirk Flentrop gaf hiermee zijn visitekaartje af in een orgellandschap waarin veel tweederangs orgelbouwers de toon zetten.  

Enkele jaren na de bouw van dit grote drieklaviers orgel, zou Flentrop zich meer richten op een orgelklank die door orgeladviseurs uit die tijd werd gepropageerd: een dunner en meer geprononceerd klankbeeld, orgels die we nu wel neo-barok noemen. 

Kortom; het orgel is een uniek concept met veel mogelijkheden. Dat is dan ook de reden dat ik er met heel veel plezier speel.